Românii, preocupați de securitatea datelor: companiile noastre chiar sunt protejate
Securitatea IT devine din ce în ce mai importantă și nu se referă doar la utilizatorii individuali, ci și la companii. Potrivit celui mai recent studiu Intel legat de securitatea IT din companiile din România, doar o treime dintre acestea nu au un plan de rezervă când vine vorba de atacuri cibernetice.
Astfel, doar 28% dintre companii rămân descoperite în caz de atac cibernetic și 72% dintre ele au un plan de back-up. Potrivit studiului, problemele legate de securitatea IT în companiile mari din România sunt însă o problemă rară. 82% dintre companii nu au avut probleme de securitate în ultimele șase luni, 14% au avut până la trei cazuri și 4% peste trei. De asemenea, nicio companie nu a pierdut datele în timpul unei probleme de securitate în ultimele 6 luni.
Studiul Intel a fost realizat în perioada 7 aprilie – 2 mai 2016 pe un eșantion de 50 de companii cu peste 150 de angajați. La interviuri au participat manageri/directori IT, Chief Information Officers și membri ai consiliul de conducere IT, manageri/directori de telecomunicații. Companiile activează în domenii precum producție, business, retail, sectorul public, transport sau altele.
Scopul principal al studiului a fost identificarea metodelor de asigurare a securității datelor în companiile din România, prin abordarea următoarelor subiecte: evaluarea nivelului de securitate IT, metodele de protecție, recurența problemelor de securitate, adoptarea serviciilor de tip cloud computing și planurile de viitor cu privire la securitatea IT.
În urma studiului Intel, specialiștii IT&C din România susțin că nivelul de securitate în companii este mai degrabă crescut, iar jumătate dintre ei consideră că cheltuielile legate de IT vor crește. Astfel, 56% dintre managerii intervievați consideră că nivelul de securitate IT este ridicat în companiile în care lucrează și 52% dintre ei consideră că în următorii doi ani investițiile în securitatea IT vor crește. În aceste condiții, produsele software precum tehnologia Intel Authenticate își pot demonstra potențialul pe piață.
Chiar dacă cele mai comune metode de autentificare sunt parolele sau parolele însoțite de măsuri adiționale, metodele biometrice sunt văzute ca fiind cele mai sigure. De aceea, datele biometrice pot reprezenta viitorul în securitatea IT.
Potrivit studiului, 46% dintre managerii intervievați susțin că folosesc doar o parolă pentru autentificare, 36% folosesc parolă și o metodă adițională, 6% folosesc parolă și alte două metode de autentificare și 12% o altă metodă.
Studiul Intel a arătat că 40% dintre managerii intervievați consideră metodele biometrice drept cele mai sigure mijloace de autentificare, 24% parola, 18% smartcard-ul, 4% codul PIN și 14% o altă metodă.
Conform studiului Intel, companiile mari arhivează datele la nivel central și setează politicile de securitate la nivel de companie. Astfel, 92% dintre companii arhivează datele la nivel central.
Politica de securitate este setată la nivel de companie de 82% dintre cele participante la studiu și de 18% la nivel de departament.
Folosirea cloud computingului în companiile mari nu este încă o practică, iar cei care o fac deja, folosesc în mare parte cloud privat. Doar 28% dintre companiile intervievate folosesc cloud computingul. Dintre acestea, 21% folosesc cloud public, 57% cloud privat și 21% cloud hibrid (public și privat).
Laptopurile vechi costă companiile mii de euro în cazul unei breșe de Securitate care provoacă pierderea datelor. Intel vine în întâmpinarea companiilor cu Intel Authenticate, o soluție de autentificare, la nivel hardware, care întărește protecția identității pe PC, făcându-l mai puțin vulnerabil la atacurile de securitate. Intel® Authenticate verifică identitățile prin folosirea unei combinații din trei factori: “ceva ce știi”, precum un număr personal de identificare; “ceva ce deții”, cum ar fi un număr de telefon; și “ceva ce ești”, precum o amprentă. Departamentul IT poate alege dintre mai mulți factori de autentificare în baza reglementărilor companiei, putând astfel să nu se bazeze doar pe memorarea de către angajați a unor parole complicate.
Companiile au nevoie de centre de date puternice pentru a oferi servicii moderne, rapide și sigure, dar și pentru a avea mai ușor control asupra datelor. Intel simplifică lucrurile cu noi procesoare dedicate centrelor de date.
Procesoarele Intel Xeon E5-2600 v4 sunt create pentru optimizarea volumului de lucru ridicat al centrelor de date. Ele sunt create pentru viitoarele centre de date de tip Software-Defined Infrastructure (SDI), cu consum redus de energie, fiind performante și rapide pentru aplicațiile de tip cloud.
Cu ajutorul procesoarelor Intel Xeon E5-2600 v4 mai multe activități precum procesare business, suport tehnic, dezvoltare de aplicații, infrastructură web devin mai ușoare în centrele de date ale companiilor care includ: cloud-ul, computing de înaltă performanță, rețea și stocare. Cu o performanță crescută cu 20% mai multe nuclee față de generația anterioară1, gama de procesoare Intel Xeon E5-2600 v4 aduce noi capabilități de securitate, pentru o protejare mai bună a datelor.
De asemenea, noile procesoare Intel Xeon E7 8800/4800 v4 oferă analiză de înaltă performanță pentru a interpreta imediat datele. Cu noi capabilități de securitate, procesoarele oferă puterea necesară pentru aplicații precum Enterprise Resource Planning (ERP), Supply Chain Management (SCM), Online Transaction Processing (OLTP) sau stocare a datelor. Având cea mai mare memorie scalabilă de pe piață, noile procesoare pot oferi analiză în timp real a volumelor de lucru pentru a obține informații rapid, importante în luarea deciziilor. Capabilitățile de virtualizare la nivel hardware a Intel Xeon E7 8800/4800 v4 ajută companiile să virtualizeze volumele de lucru importante și să le mute în cloud, aducând un nou nivel de eficiență în business.